Usein kysytyt kysymykset Pirkanmaasta

Pirkanmaa

Suomen 19 maakunnan joukossa Pirkanmaa on toiseksi suurin asukasluvultaan. Pirkanmaan sisällä on 23 erillistä kuntaa. Vuoden 2020 heinäkuussa sen asukasluku nousi 518 703 henkeen. Yli yhdeksän prosenttia Suomen väestöstä elää Pirkanmaalla. Vaikka se edustaa vain noin neljä prosenttia koko Suomen maapinta-alasta, se on merkittävä osa maan väestöä.

Onko Tampere pirkanmaata?

Kyllä, Tampere on osa Pirkanmaan maakuntaa ja itse asiassa sen suurin kaupunki. Tampereen väkiluku muodostaa merkittävän osan koko Pirkanmaan asukasluvusta, sillä siellä asuu yli 300 000 ihmistä. Tampereen keskustataajama ulottuu myös useiden eri kuntien alueille.

Montako kuntaa on Pirkanmaalla?

Pirkanmaan maakunnassa on 23 kuntaa. Tämä luku kattaa sekä kaupungit että muut kunnat. Tietojen mukaan heinäkuussa 2020 Pirkanmaalla asui yhteensä 518 703 ihmistä, mikä vastaa yli yhdeksää prosenttia Suomen väestöstä. Pirkanmaan pinta-ala on noin neljä prosenttia koko Suomen maapinta-alasta.

Mitä tehdä Pirkanmaalla?

Pirkanmaalla on paljon tekemistä ja näkemistä. Tässä muutamia ehdotuksia:

 1. Pyynikin näkötorni, Tampere: Tornista avautuvat upeat näkymät Tampereen kaupunkiin ja sen ympäröivään luontoon. Näkötornin vieressä on myös tunnettu Pyynikin munkkikahvila.
 2. Viikinsaari, Tampere: Viikinsaari on saari Pyhäjärvessä, jonne pääsee laivalla Tampereen keskustasta. Saarella on mahdollisuus ulkoiluun, uimiseen, piknikille tai vaikkapa kesäteatteriesitysten seuraamiseen.
 3. Muumimuseo, Tampere: Tämä on ainoa muumimuseo maailmassa. Museossa pääsee tutustumaan Tove Janssonin luoman muumimaailman tarinoihin ja hahmoihin.
 4. Birgitan polku, Lempäälä: Tämä noin 50 kilometrin pituinen retkeilyreitti kulkee monipuolisessa luonnossa ja sen varrella on useita levähdys- ja nuotiopaikkoja.
 5. Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula: Serlachius-museoita on kaksi, Gösta ja Gustaf. Ne tarjoavat laadukasta taidetta ja kulttuurihistoriaa sekä upeita miljöitä.
 6. Vehoniemen automuseo, Kangasala: Museossa on esillä laaja kokoelma autoja ja moottoripyöriä eri aikakausilta.
 7. Marskin salonkivaunu, Sastamala: Kyseessä on marsalkka Mannerheimin käyttämä junavaunu, joka on nyt museoitu ja avoinna yleisölle.
 8. Herra Hakkaraisen talo, Sastamala: Tämä lapsille suunnattu elämysmuseo perustuu Mauri Kunnaksen kirjoihin. Täällä lapset pääsevät tutustumaan Herra Hakkaraisen jännittävään maailmaan.

Nämä kohteet ovat vain osa Pirkanmaan tarjonnasta ja sopivat hyvin sekä aikuisille että lapsille.

Onko Pirkanmaa Hämettä?

Kyllä, historiallisessa merkityksessä Pirkanmaa kuuluu osaksi laajempaa Hämeen aluetta, joka sisältää Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnat sekä Pirkanmaan. Hämeen aluetta on asutettu jo esihistoriallisista ajoista lähtien, ja se on ollut merkittävä alue koko Suomen historiassa.

Tämä historiallinen yhteys ei kuitenkaan tarkoita, että Pirkanmaa olisi hallinnollisesti osa Hämettä nykypäivänä. Nykyään Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Päijät-Häme ovat kaikki omia erillisiä maakuntiaan.

Mistä tulee nimi Pirkanmaa?

Pirkanmaan nimi tulee keskiaikaisesta Pirkkalan pitäjästä, joka kattoi suuren osan nykyisestä Pirkanmaan alueesta. Pirkkala oli keskiajalla merkittävä hallinnollinen alue, johon kuului useita nykyisen Pirkanmaan kuntia.

Maakunta nimettiin Pirkanmaaksi 1950-luvulla, kun haluttiin luoda yhtenäisempi identiteetti tälle alueelle, joka oli historiallisesti ollut jakautunut useiden eri hallintoalueiden kesken. Maakunnan keskus ja suurin kaupunki on Tampere.

Mihin maakuntaan Pirkanmaa kuuluu?

Historiallisesti Pirkanmaan alue on jakautunut osittain Satakunnan ja Hämeen historiallisten maakuntien kesken. Pirkanmaan pohjoinen osa kuului Satakuntaan ja eteläinen osa Hämeeseen.

Nykyään Pirkanmaa on kuitenkin itsenäinen maakunta, joka ei hallinnollisesti kuulu mihinkään toiseen maakuntaan. Se on ollut omana maakuntanaan 1950-luvulta lähtien. Tämä jakautuminen on jäänyt historiaan, mutta on edelleen tärkeä osa Pirkanmaan kulttuurihistoriallista identiteettiä.

Mitä kuntia kuuluu pirkanmaahan?

Pirkanmaan maakuntaan kuuluu seuraavat kunnat (tilanne syyskuussa 2021):

 1. Akaa
 2. Hämeenkyrö
 3. Ikaalinen
 4. Juupajoki
 5. Kangasala
 6. Kihniö
 7. Lempäälä
 8. Mänttä-Vilppula
 9. Nokia
 10. Orivesi
 11. Parkano
 12. Pirkkala
 13. Punkalaidun
 14. Ruovesi
 15. Sastamala
 16. Tampere
 17. Urjala
 18. Valkeakoski
 19. Vesilahti
 20. Virrat
 21. Ylöjärvi

Huomaathan, että kuntaliitosten vuoksi lista saattaa muuttua. Tarkista aina viimeisimmät tiedot virallisista lähteistä.

Saatat pitää myös näistä: